Mé projekty

Bezinkový sirup na poslední chvíli

bezovy-sirup

Připravit si dobrý bezový sirup bude už nyní více než za pět minut dvanáct, ale možné to stále ještě je. Černý bez sice již odkvétá, ale posledních pár květů, ze kterých si připravíte ještě základ pro vynikající letní osvěžení, určitě seženete.

Přiznám se, že původně jsem nad přípravou bezinkového sirupu ani moc nepřemýšlela, ale náhoda tomu chtěla. Na internetu i v mých oblíbených časopisech o tvoření byl černý bez a bezový sirup často zmiňován. Doslova na poslední chvíli jsem si řekla, proč ne a začala rychle přemýšlet, kde seženu to hlavní, a to květy černého bezu. Pro štěstí mé i mých blízkých, kteří si už nyní na bezovém sirupu pochutnávají, mne napadlo vyrazit na svoji pravidelnou procházku okrajem lesa, ze které jsem si přinesla přibližně deset květů a práce mohla začít.

Co bude třeba:

  • 10 – 15 květů bezu
  • šťáva z jednoho pomeranče a citronu
  • citronová a pomerančová kůra (bez bílé dužniny)
  • 3 snítky máty
  • 700 – 900 g cukru krupice
  • 700 ml vody

Jak na to:

Nejdříve bude nutné připravit květy bezu. Ten jen otřepáním zbavte pylu a případných broučků. Není nutné je mýt. V dalším kroku si připravíte citronovou a pomerančovou kůru, která musí být zbavena bílé dužniny, protože jinak by sirup mohl zhořknout. Připravíme si ne zcela horkou vodu, kterou kůru zalijeme. Jakmile vše vychladne, pak přidáme šťávu z pomeranče, citronu, přidáme mátu a také květy bezu.

Vše takto přichystané vložíme do lednice a necháme dva dny vyluhovat. Po dvou dnech vyjmeme květy bezu a přes sítko scedíme. V posledním kroku přidáme cukr a chvíli povaříme.

Takto připravený sirup můžete už jen nalít do lahví a zazátkovat. Jakmile uhodí silná vedra, pak můžete jen míchat s vodou, ledem, přidat trochu máty a podávat báječné osvěžení. A věřte, že si pochutnají skutečně všichni.

bezovy-sirup-vitaminy

Foto & text: Let´s – kreativní svět, tvoření a nápady

 

letscreate

Napsat komentář